Ons Verhaal

Champagnes M: Ons verhaal

Een spectaculair verhaal moet je hier niet verwachten. Het gaat eerder over liefde. Namelijk de liefde voor een streek en al zeker het product met uitstek dat daar vervaardigd wordt, namelijk => Champagne!

Het was zeker geen liefde op het eerste zicht want zelf had ik vroeger niets liever dan een lekker fris biertje. Met maten aan de toog… wat kon er nog lekkerder smaken?

Wel, ik drink nog steeds heel graag een lekker pilsje maar heb wel geleerd om een lekker glas champagne te appreciëren. Stilaan groeide de liefde voor champagne.

Hoe dit kwam?

Zoals veel mensen, kreeg ook ik heel wat mee van thuis. Enkele jaren terug merkte ik dat mijn ouders met hun beste vrienden regelmatig een weekendje naar de Champagnestreek trokken. Zowel om van de streek te genieten maar zeker en vast ook om champagnehuizen te ontdekken. Meerdere adressen per dag werden bezocht. Er werd geproefd en gegeten. Op het eind van zo’n weekend zit de bagageruimte van de wagen dan ook steeds propvol met dozen champagne.

Bij allerhande gelegenheden kregen wij steeds een fles champagne cadeau waardoor ook wijzelf een kleine voorraad verkregen. Bij de eerste flessen vond ik de smaak lekker maar gaandeweg ontdekte ik ook het verschil aan smaken, … .

Wat champagne ook heel boeiend maakt, zijn de rondleidingen in de kelders. De passie en liefde waarmee deze mensen over hun “product” praten.

Thuis werd al snel eens een flesje gekraakt. Ook viel het ons op dat je geen miljonair moet zijn om champagne te drinken. De meeste huizen hebben reeds een heel lekkere betaalbare brut in hun assortiment.

Dit zorgde ervoor dat mijn interesse groeide. Ook ik wou de streek eens bezoeken en wat huizen ontdekken. De eerste keer was enkel met mijn vrouw en was Reims de uitvalsbasis, de tweede keer gingen we samen met een bevriend stel en logeerden we in een B&B van een huis gelegen in Ludes (tegen Epernay). De derde keer was “guys only” en verbleven we eerder tegen Chalon en champagne. De vierde keer, … .

Er werd tijdens deze bezoeken niet enkel geproefd en lekker gegeten. Ook het bezichtigen van de streek kan ons bekoren. Elk weekend is steeds anders. Rondleidingen in de kelders. De passie en liefde waarmee deze mensen over hun “product” praten, … .

Het enige wat wel wederkerend was, is het feit dat bij het terug keren naar huis, de bagageruimte volgeladen zat met dozen en flessen heerlijke champagne.

Waarom dan champagne naar hier brengen?

Na verloop van tijd en ook meerdere bezoeken bij dezelfde huizen (sommige genieten weldegelijk onze voorkeur), leer je de mensen al eens wat beter kennen.

Mensen durven al eens wat opener praten en zo kwam naar boven dat heel wat kleinere huizen het wel jammer vinden dat hun cuvées – die weldegelijk eenzelfde kwaliteit hebben – minder makkelijk naar het buitenland raken dan de grotere huizen. Deze mensen hangen af van hun verkoop vanuit hun eigen huis, kelder, … . Enkel de mensen die effectief langskomen, kunnen deze heerlijke champagnes ontdekken.

Daar ontsproot het idee om deze champagnes naar de mensen te brengen. Niet iedereen is namelijk in staat om zo maar even meerdere weekends van huis te gaan. Soms ontbreekt effectief de tijd. Dan ligt het alweer aan het feit dat kinderen niet echt een gemak zijn op dergelijke weekends. Kortom, 1001 redenen die ervoor zorgen dat niet iedereen naar de champagne kan gaan.

De charme van het proeven, ontdekken en genieten die zo eigen zijn aan de typische champagnehuizen mag wel niet verloren gaan. Ook geen degustaties in grote groep maar echt op ontdekkingstocht langs de champagnehuizen die U wil proeven. Daarom is dit iets dat wij zeker willen behouden. Bij ons in de salon, bij uzelf thuis, … . Alles kan zolang het maar op een persoonlijke en aangename manier is.

Met andere woorden: “de charme van de kleine champagneboer dicht bij huis”.